dock10 studio mediacity

Studio at dock10, Media City

September 27, 2016

In January 2016, Floorscan Acoustics were approached to be the Principal Contractor on an exciting project at Dock 10, MediaCityUK. This was one our biggest challenges yet.

What is Dock10?

Dock10 at MediaCityUK, located close to Manchester’s canal front, boasts the most technically advanced production facility in Europe, delivering and facilitating productions for BBC, ITV, Channel 4 and Sky.

What was the Challenge?

We had been in close communication with dock10 in the months leading up to the challenge to produce an acoustic specification to suit performance and their budget. They wanted suites that would be fully sound insulated from the immediate environment; they needed to be functional and acoustically treated to provide necessary noise breaks and tuned for optimum reverberation within the building space.

The site preparation had been carried out prior to our team’s arrival to MediaCityUK Studios, including a full survey of the area due to be developed, which was conducted by one of our experienced and specialist surveyors.

Dock10’s brief consisted of a design for a new acoustic specification for the building to include 17 edit suites of the highest calibre, whilst ensuring all suites could fit into the allocated space of 4300 sq. ft.

How we did it

We applied our 20 years of combined technical knowledge to install wall and ceiling frames alongside acoustic insulation such as the dB slab – a mineral wool insulation that is non-combustible and high in density for optimum sound insulation, acoustic building board, premium acoustic fabric, and acoustic flooring using Acoustilay 15 premium Acoustic treatment, laid under floor finishes, which is highly effective for treating airborne and impact sound transmission through floors.

The project was completed with the installation of acoustic door sets, high quality decoration and floor finishes which included Milliken Carpet tiles and Amtico for the 17 Edit Suites.

What was most essential to dock10 was the superiority of sound insulation between each suite for which our team included reverberation time specifically designed for the production company; thus giving a bespoke, high class finish to the challenging project that was managed and delivered from start to finish.

We were given 3 more projects once the edit suites were completed and we are optimistic on securing more work from dock10 later on this year. If you have a similar project that requires an acoustic treatment, we would be happy to provide a free site visit and acoustic survey.